Pisanje molbi za posao: Koristiti uzorke ili ne ?

Jesu li besplatni uzorci primjerni za »efektnu« molbu?

Činjenica je da, ako vaša molba ne pokazuje dovoljno – kako predmet, tako sadržina i izgled – veoma teško ćete naći posao, koji tražite.

Poslodavci dobijaju na stotine molbi za svako radno mjesto, ali zbog vremenskih ograničenja, na razgovor pozovu samo nekoliko kandidata. Zato će molbe samo na brzinu “preletjeti” – nekoliko kandidata će se izdvojiti. U najboljem primjeru, vaša molba ima samo nekoliko sekundi vremena, da ostavi dobar utisak. 

Najbolji način da molba privuče pažnju je njen oblik i jasnoća sadržaja. Neki ljudji, na primer oni, koji imaju iskustva sa grafičkim oblikovanjem, mogu sami oblikovati odličnu molbu. 

Većini ljudi je, međutim, potrebna pomoć. Ako nemate talenta ili želje poigravati se oblikom molbe, na raspolaganju su vam dva rješenja:
- pomozite sebi uzorcima, 
- neka vam pomognu zapošljavajući servisi. 

Počnimo sa drugim rješenjem. Odlično je, ako je možete priuštiti sebi. Zapošljavajući servis vam može pomoći u vezi sa oblikom, a takođe i sadržajem molbe. Rješenje je odlično, iako zna biti skupo. 
Ako to ne možete priuštiti sebi (mada je vrijedno) ili ste jedan od onih koji rade sve sami, za vas je prvo rješenje. Uzorke potražite na internetu ili kupite programsku opremu, koja sadrži uzorke. 
Ako znate koristiti program Microsoft Word, možete oblikovati odličnu molbu! 
Neki stručnjaci su protiv korišćenja uzoraka molbi, koje nalazite u računaru. Tvrde da će vaša molba izgledati kao sve ostale, koje su baš tako »nastale pomoću uzoraka«. Stvarno je istina da standardne forme, koje nalazimo u računaru nijesu baš impresivne. 
Međutim, postoji još jedno rješenje – koristite onaj uzorak iz računara, koji se razlikuje od drugih, standardnih. S tim zapravo nema ništa pogrešno. Potrudite se i da potražite jedinstveni uzorak. Navešćemo neke prednosti, koje nudi korišćenje besplatnih uzoraka: 
vode vas i tako koristite odgovarajući format i oblik molbe – glava, paragrafi itd. tako možete koristiti odgovarajući oblik i veličinu slova i zanimljiv »dizajn«.
njihovo korišćenje je jednostavno. Ukucati morate samo svoje podatke, sačuvati ih i to je to. Ako želite, možete promijeniti veličinu ili oblik slova ili bilo čega drugog – po želji. 
Ipak, ključ do uspjeha je takođe i vrijeme – uzmite dovoljno vremena i potražite kvalitetan uzorak. Na internetu je na raspolaganju više stranica, gdje možete naći besplatne uzorke, potom ih samo kopirati i oblikovati po svojim željama.


Nazad