Profesionalna rehabilitacija

DODIJELJENA SREDSTVA ZA STVARANJA POVOLJNIJEG AMBIJENTA ZA ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM

Bijelo Polje -Povodom dodjele sredstava iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju putem stvaranja povoljnijeg ambijenta za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, u hotelu „Franca” održana je pres konferencija na kojoj su prezentovana četiri projekta za čiju je realizaciju Zavod za zapošljavanje Crne Gore opredijelio blizu 160.000 eura. 

Riječ je o projektima „Zaštitna radionica – Zlatne ruke”,Udruženja paraplegičara Bijelo Polje i Mojkovac, „Odvažnije do posla” PU OOO „Durmitor”, „Isti, različiti, ravnopravni” Srednje elektro ekonomske škole i prijekat „ Socijalna i radna integracija osoba sa invaliditetom”, koji će realizovati PaMark iz Podgorice.

U ime Opštine Bijelo Polje pristune je pozdravio potpredsjednik Tufik Bijadžić, ističući da je lokalna uprava posvećena rješavanju pitanja koja se tiču osoba sa invaliditetom, te da u tom smislu implementira Lokalni akcioni plan osoba sa invaliditetom, i obećao pomoć Opštine u projektima koji se tiči OSI.

Podsjećajući da je kroz javni poziv objavljen u novembru prošle godine, Zavod za zapošljavanje Crne Gore, od sredstava Fonda za profesinonalnu rehabilitaciju opredijelio milion eura za realizaciju programa profesinalne rehabilitacije i programa aktivne politike zapošljavanja i zapošlavanja lica sa invaliditetom, Slađana Nedović iz Biroa rada Bijelo Polje, izrazila je očekivanja da će se realizacijom ovih projekata stvoriti povoljniji ambijent za osobe sa invaliditetom u Bijelom Polju i pružiti im neke druge sadržaje. “Biro rada Bijelo Polje pružaće pomoć osobama sa invaliditetom i kroz Program javnih radova od kojih su neki u toku i oni su usmjereni na omladinu i djecu sa smetnjama u razvoju. Tokom sledeće nedjelje otpočeće još dva javna rada i njima će biti obuhvaćeno još 17 osoba sa invaliditetom i dva teže zapošljiva lica”, podsjetila je Nedović.

Prva aktivnost privatne ustanove za profesionalnu rehabilitaciju, PaMark, kao nosioca projekta „Socijalna i radna integracija osoba sa invaliditetom” i partnera na drugim projektima u Bijelom Polju biće upsostavljanje Centra za profesionalnu rehabilitaciju sa svim prostornim i kadrovskim kapacitetima, kako bi se stekli uslovi za realizovanje svihmjera i aktivnosti profesionalne rehabilitacije, kazala je Nataša Pavličić.

Cilj projekta „Zaštitna radionica – Zlatne ruke” koji će u narednih devet mjeseci realizovati Udruženje paraplegičara Bijelo Polje i Mojkovac u partnerstvu sa PaMark-om i Udruženjem mladih volontera”Iskra” je obezbjeđivanje prostora za rad, edukacija, sticanje znanja i vještina šivenja i krojenja deset kategorisanih lica sa invaliditetom. „Ovladavanje inovativnim tehnikama i metodama za uključivanje na tržište rada uticaće na podizanje svijesti o mogućnostima OSI”, kaže koordinator projekta Marko Stojanović.

Cilj projekta „Odvažnije do posla” je osnaživanje, motivisanje i obrazovanje OSI, te promocija subvencija koje proizilaze iz zapošljavanja OSI i njihova vidljivost u društvu, odnosno veća zaposlenost, kazala je Nada Ćetković. „Kroz ovaj projekat će se osnažiti 15 osoba sa invaliditetom, s vještinama aktivnog traženja posla, od kojih će njih pet proći obuku za zanimanje kuvar, dok će drugih petoro proći obuku za zanimanje pomoćni kuvar, što će izgraditi njihove kapacitete”, kaže Ćetković.

Predstavljajući projekat „Isti,različiti, ravnopravni”, Tanja Nedović, pedagog u Srednjoj elektro ekonomskoj školi je kazala da će se putem profesionalne rehabilitacije osposobe pojedinci za socijalnu i radnu integraciju, obuhvatajući mjere i aktivnosti koje omogućavaju da se lica sa invaliditetom na odgovarajući način osposobe za rad, napreduju ili promijene zaposlenje. „Tokom sedam mjeseci koliko će projekat trajati, 12 lica sa invaliditetom će proći obuku za administratore i 6 lica obuku za elektroinstalatere, i dobiti nova znanja i vještine koje će im pomoći da budu konkuretni na tržištu”, kazala je Nedović.

 

(Radiobp)


Nazad