Udruženje preduzetnica na regionalnom skupu u Zagrebu

U Zagrebu je od 7. do 9. marta održana regionalna Konferencija žena preduzetnica u sklopu projekta „Investiraj za budućnost“ pod sloganom: „Tvoj uspjeh je naš uspjeh!” i „Vizuelne priče ženskog preduzetništva“, podržana od strane Stejt departmenta. Udruženje preduzetnica Crne Gore na ovom skupu, predstavljala je Edita Dautović, potpredsjednica Udruženja.

-Projekat predviđa podršku procesu stalnog usavršavanja i podršku umrežavanju i unapređenju žena i ženskog preduzetništva. Konferencija je okupila predstavnice javnog života, civilnog sektora i preduzetništva iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Kosova, Rumunije, Mađarske, Poljske, Džordžije, Moldavije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Švedske, Ukrajine, Turske, Kanade itd.- saopšteno je Portalu Analitika iz udruženja.


Projekat IFTF počeo je sa serijom od četiri velike konferencije koje su održane u Istanbulu, Zagrebu, Varšavi i Strugi. Druga po redu, Regionalna konferencija u Zagrebu je nastavak umrežavanja uspješnih žena različitih profilacija.


-Na konferenciji su predstavljeni rezultati nekoliko dugoročnih projekata, održane prezentacije koje se odnose na ekonomsko osnaživanje žena, političku podršku razvoju ženskog preduzetništva i postizanje uspjeha bez barijera i postavljenih granica među državama. Preko 120 učesnica iz regiona su imale priliku da podijele svoja iskustva u ostvarenju ideja i vizija u konkretne uspjehe u oblastima svojih djelatnosti i zanimanja. Gospođa Tina Li Odinski Zec, direktorica Centra za inovacije i preduzetništvo i njen tim bili su sjajni domaćini, na čemu joj se ovom prilikom još jednom zahvaljujemo. Podršku u organizaciono dijelu pružila im je Zagrebačka škola ekonomije i marketinga. Događaj svojim prisustvo uveličali su i mnogi zvaničnici ambasada zemalja učesnica u Zagrebu. Tokom dvodnevne konferencije održano je više radionica, od kojih, između ostalih ističemo, radionicu predavačice dr Sanje Popović Pantić predsjednice poslovnih žena Srbije, pod nazivom “Javno zagovaranje”. Kroz javno zagovaranje širili bismo listu djelovanja koristeći instrumente lobiranja, različite kampanje, okrugle stolove, istraživanja javnog mnjenja, a samim tim bi postale reprezentativne u društvu- ističe se u saopštenju.


Jedan od ciljeva projekta IFTF je osnaživanje preduzetnica da utiču na pozitivne promjene u svojim matičnim ekonomijama i posvećenost poboljšanju ekonomskih mogućnosti za žene u biznisu.


-Gospođa Dautović je imala priliku da razgovara sa ostalim učesnicama o stvaranju mreže među onim ženama koje su posvećene unapređenju poslovnog ambijenta za žene u Evropi, i na koji način izvršiti pripremanje žena Jugoistočne Evrope, da izvrše pozitivne promjene u svojim nacionalnim ekonomijama, uključujući i male grantove, obrazovne razmjene, i mentorstvo.


Tokom trajanja ovog događaja, Dautovićeva je promovisala i druge članice Udruženja žena preduzetnica Crne Gore, Brošurom Udruženja, koja je nedavno izašla iz štampe i na taj način Udruženje preduzetnica Crne Gore je dalo dodatni doprinos- kaže se u saopštenju.


Pored preduzetnica skupu su prisustvovale i brojne predstavnice domaćih i međunarodnih institucija nadležnih za razvoj preduzetništva i privrede, kao i jedan broj žena političarki koje su iskazale svoju podršku i solidarnost ženskom preduzetništvu. Delegaciju iz Crne Gore su predstavljale žene iz različitih oblasti privrede i preduzetništva, kao i nevladinog sektora i javnog života- Nikolina Perović Filipović ispred Ambasade SAD u Podgorici, Mladenka Vujošević iz Instituta za Javno zdravlja, Gordana Vujović “Organizacija žena Bara”, zatim preduzetnice Angelina Vuković iz “Osmi red–D”, Branka Vuksanović iz “Spin”-a, Tamara Pelević iz “Tamara Luma”, zatim iz Eduko centra “Pamark”, vlasnica Mirjana Paunović i direktorica Nataša Pavličić, Mirjana Babić iz “Olivmont”-a i Tamara Tadić “Event Montenegro” i šefica kabineta i savjetnica za međunarodne odnose Predsjednika Socijalističke narodne partije Crne Gore Radmila Đurišić.


Nazad